Testis kanseri evreleri, hastalığın tedavisi açısından önemlidir. Testis kanseri tanısı konulduktan sonra, kanser sadece testisin içinde mi sınırlı?, testis etrafındaki dokulara kanser çıkmış mı?, kanser testis dışında vücudun başka bölgelerine yayılmış mı? diye araştırılmalıdır. Bu nedenle yapılacak tüm işlemlere testis kanseri evrelemesi adı veriilir. Evreleme sonucu elde edilecek evreye göre, ek tedavi gerekip gerekmeyeceği belirlenir.
Testis kanserinin evreleri nelerdir?
Evre 0 testis kanseri
Anormal yapıdaki hücreler sperm hücrelerinin içinde bulunduğu seminifer tübüllerin (ince kanalcıkların) içinde yer alır. Evre O testis kanseri, “Prekanseröz durum” veya “Karsinoma İn Situ” olarak da tanımlanmaktadır. Tümör markerleri normaldir.
Evre 1 testis kanseri
Testis kanseri testis içinde sınırlıdır.
- Evre 1a: Kanser testis ve epididimi aşmamıştır. Lenfovasküler invazyon yoktur.
- Evre 1b: Kanser testis ve epididimi aşmıştır veya lenfovasküler invazyon vardır.
- Evre 1s: Kanser testisin herhangi bir yerinde olabilir. Tümör markerleri (AFP, beta-HCG, LDH) yüksektir.
Evre 2 testis kanseri
Karında bulunan lenf bezlerinde kanser yayılımı vardır ve tümör markerleri (AFP<1000, beta-HCG<5000, LDH<1.5 kat) çok yüksek değildir.
- Evre 2a: Retroperitoneal lenf bezleri (sayısı önemsiz olacak şekilde) 2 cm’den küçüktür.
- Evre 2b: Retroperitoneal lenf bezleri (sayısı önemsiz olacak şekilde) 2-5 cm arası büyüklüktedir.
- Evre 2c: Retroperitoneal lenf bezleri (sayısı önemsiz olacak şekilde) 5 cm’den büyüktür.
Evre 3 testis kanseri
Evre 3 testis tümörü, tümörün lenf bezlerine veya diğer organlara yayıldığı anlamına gelir. Kanserin nereye yayıldığına ve tümör markerlerinin yüksekliğine göre kendi arasında 3 alt gruba ayrılır.
Tümör uzak lenf bezlerine veya akciğerlere yayılmış olabilir.
Tümör markerleri normal (S0) ya da hafif yüksek (S1) seviyededir.
Tümör uzak lenf bezlerine veya akciğerlere yayılmış olabilir.
Tümör markerleri orta derecede yüksek (S2) seviyededir (AFP:1000-10.000; beta-HCG:5000-50.000, LDH: 1.5-10 kat fazla).
Tümör uzak lenf bezlerine veya akciğerlere yayılmış olabilir, ancak tümör markerleri çok yüksektir (AFP:>10.000; beta-HCG:>50.000, LDH: >10 kat fazla).
Tümör karaciğer ya da beyin gibi akciğer dışında başka organlara yayılmıştır. Tümör markerleri herhangi bir seviyede (S0, S1, S2, S3) olabilir.
Testis kanseri evrelemesinde kullanılan yöntemler
- Akciğer grafisi
- Bilgisayarlı tomografi
- Lenfanjiografi
- Retroperitoneal lenf nodu diseksiyonu (Abdominal lenf nodüllerinin çıkartılması)
- Radikal inguinal orşiektomi
- Serum tümör marker değerleri
Testis kanseri ile ilgili sorularınızı Prof. Dr. Yusuf İlbey'e sormak için tıklayın.
Diğer Sık Sorulan Sorular
Kadınlarda işeme testi, idrar akışını ve mesanenin boşalma fonksiyonunu değerlendirmek için kullanılan bir testtir. Bu test, idrar kaçırma, işeme bozuklukları gibi ürolojik sorunların tanısında yardımcı olabilir.
Üroflowmetri testi
Üroflowmetri testi, kadınlar ...
Üroloji muayenesi, ürolog tarafından yapılır. Amaç idrar yolları ve üreme organlarının durumunu değerlendirmektir. Üroloji muayenesi, hastanın yaşı, cinsiyeti ve şikayetlerine göre değişiklik gösterebilir.
Üroloji muayenesi aşamları
Üroloji muayen ...
Üroloji, idrar yolları ve erkek üreme organlarını inceleyen tıp bilim dalıdır. Kadınlarda üroloji, idrar yolları hastalıklarını ele almaktadır. Kadınlarda üreme sistemi ile boşaltım sistemi bir bütün haline incelenmesi gerektiği için üroloji, kadın hastalıkl ...
Prostat ameliyatı sonrası cinsellik biter mi, bitmez mi? merak edilen bir konudur. Prostat ameliyatından sonra cinsel yaşamda bazı değişiklikler ortaya çıkabilir, ancak bu durum her kişi için farklılık gösterebilir. Prostat ameliyatının cinsellik üzerindeki etkileri, kullanıl ...
"TUR prostat ameliyatı", halk arasında kapalı prostat ameliyatı olarak bilinen ameliyattır. Buradaki TUR terimi, "Transüretral rezeksiyon"un kısaltmasıdır. TUR ameliyatı, prostat büyümesi (benign prostat hiperplazisi - BPH) tedavisinde uygulanır. Prostat, ...