Refrakter aşırı aktif mesane (AAM), aşırı aktif mesane tedavisinde kullanılan standart yöntemlerine (yaşam tarzı değişiklikleri, antimuskarinik ilaçlar veya beta-3 agonistler gibi ilaçlar ve davranış terapileri) cevap vermeyen, bu klasik tedavilerle tedavi edilemeyen dirençli AAM türüdür.
Refrakter Aşırı Aktif Mesane Nedir?
Refrakter aşırı aktif mesane, klasik tedaviye cevap vermeyen aşırı aktif mesane demektir. Aşırı aktif mesane (AAM), acil idrar yapma ihtiyacı, sık idrara çıkma ve bazen de idrar kaçırma gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtiler standart AAA tedavilerine rağmen devam ederse, bu durum "refrakter" olarak kabul edilir.
Refrakter Aşırı Aktif Mesane Tedavisi Nasıldır?
-
Üçüncü Basamak Tedaviler
- Botulinum toksini (Botoks) enjeksiyonları: Botoks, mesane kasına enjekte edilir, böylece mesane kasları gevşer. Böylece aciliyet ve sık idrara çıkma gibi belirtileri azaltır.
- Sakral nöromodülasyon (InterStim): Sakral sinirlerin uyarılması yoluyla mesane kontrolünü düzenleyen bir cihaz yerleştirilmesi işlemidir.
- Perkütan tibial sinir stimülasyonu (PTNS): Bu yöntemde, tibial sinire elektriksel uyarılar verilerek mesane refleksleri modüle edilir.
-
Cerrahi Seçenekler
- Mesane augmentasyonu: Bu ameliyatta mesane, bağırsak dokusu kullanılarak genişletilir. Diğer tedaviler başarısız olduğunda ciddi vakalarda düşünülür.
- Mesanenin çıkarılması ve Üriner diversiyon: Çok nadir ve ileri vakalarda, idrar akışı başka bir yöne yönlendirilerek mesane baypas edilir.
Refrakter AAM tedavisi için multidisipliner bir yaklaşıma ihtiyaç vardır. Bu süreçte ürolog, fizyoterapist ve bazen psikolog, hastalığın tüm yönlerini ele alarak tedavi planı oluştururlar.
Aşırı aktif mesane hastasıysanız veya AAM belirtileri varsa Prof. Dr. Yusuf İLBEY'e danışabilirsiniz.
Bunları da okuyabilirsiniz…
Prostat bezi, erkek üreme sisteminin önemli bir parçasıdır ve mesanenin hemen altında, üretranın etrafında bulunan ceviz büyüklüğünde bir organdır. Prostat, meninin sıvı kısmını üreterek spermlerin hareketliliğini ve hayatta kalmasını sağlar. Bu sıvı, s ...
Prostat, erkek üreme sisteminin bir parçası olan ve mesanenin hemen altında, üretranın etrafında yer alan bir bezdir. Yaklaşık ceviz büyüklüğünde olan prostat, sperm içeren sıvıyı üreterek meni üretimine yardımcı olur. Bu sıvı, spermlerin hareket ...
Prostat belirtileri, erkeklerde yaşla birlikte artan bir sorun olarak karşımıza çıkar ve erkeklerin yaşam kalitesini etkileyebilir. İdrar yaparken zorluk, sık idrara çıkma ihtiyacı, özellikle gece boyunca artan idrar isteği, prostat büyümesinin en yaygın işaretlerin ...
Vazektomi, erkeklerde doğum kontrolü amacıyla yapılan kalıcı bir cerrahi işlemdir. Bu işlemin temel amacı, sperm hücrelerinin meniyle birleşmesini engellemektir. Vazektomi, genellikle lokal anestezi altında yapılan kısa bir prosedürdür; her iki vas deferens (spermi taşıyan kanall ...
Dünya genelinde yapılan çeşitli araştırmaların sonuçlarına göre, ortalama penis boyu, penis ereksiyon halinde değilken 12.9 cm (5.1 inç) ve ereksiyon halinde iken ise 14.5 cm (5.7 inç) civarındadır. Penis boyu, kültürel, genetik ve bireysel farklılıkla ...